Epilepsi: fakta og tips - VALE Designs
Gratis levering i Danmark og Europa
Gratis returnering i op til 30 dage
Få tilskud - vi søger gratis for dig
Hjælp og FAQ

Epilepsi er en neurologisk lidelse, der rammer millioner af mennesker verden over.
Den er karakteriseret ved tilbagevendende anfald, som er pludselige og ukontrollerede udbrud af elektrisk aktivitet i hjernen.

Selvom epilepsi kan være en udfordrende tilstand at leve med, kan det gøre en betydelig forskel i de ramtes liv at andre forstår fakta om sygdommen, så de ved, hvordan man bedst hjælper under anfald.

I dette blogindlæg vil vi udforske vigtige fakta om epilepsi og dens indvirkning på enkeltpersoner og deres nærmeste og give praktisk vejledning i, hvordan man kan hjælpe, når der opstår anfald.
Vejledningen omhandler kun mennesker med epilepsi, som til dagligt kan leve et forholdsvis almindeligt liv på trods af deres sygdom og som dermed kan møde os andre via dagligdagsaktiviteter såsom arbejde, under transport eller mens de handler.

Forståelse af epilepsi: Vigtige fakta
  • Udbredelse og mangfoldighed: Epilepsi er mere almindelig, end du måske tror. Den påvirker mennesker på tværs af alder og køn. På verdensplan har ca. 50 millioner mennesker epilepsi.
  • Typer af anfald: Epileptiske anfald kan variere meget i deres præsentation. Der er flere typer, herunder fokale (partielle) anfald, generaliserede anfald og absenceanfald. Hver type har forskellige karakteristika og kan kræve forskellige tilgange til hjælp.
  • Udløsere og årsager: Epilepsi kan være forårsaget af forskellige faktorer, såsom genetisk disposition, hjerneskade, infektioner eller udviklingsforstyrrelser. Det er vigtigt at bemærke, at ikke alle anfald er relateret til epilepsi; nogle kan udløses af eksterne faktorer som stress, søvnmangel eller blinkende lys.
  • Påvirkning af det daglige liv: At leve med epilepsi kan være udfordrende. Personer med epilepsi oplever ofte begrænsninger i aktiviteter, beskæftigelse og sociale interaktioner. Forståelse og empati fra venner, familie og samfund er afgørende for deres velbefindende.

Sådan hjælper du, når anfaldene kommer
  • Bevar roen: Under et anfald er det afgørende at bevare roen og berolige andre tilstedeværende. Panik kan forværre situationen. Hold øje med anfaldets varighed, da de fleste anfald forsvinder af sig selv i løbet af et par minutter.
  • Sørg for sikkerhed: Før forsigtigt den person, der har anfaldet, væk fra farer som skarpe genstande eller køretøjer på vejen. Læg vedkommende på siden for at forhindre kvælning. Forsøg ikke at holde dem nede eller putte noget i munden på dem, da det kan forårsage skader.
  • Tag tid på anfaldet: Hvis det er muligt, så noter starttidspunktet for anfaldet. Anfald, der varer længere end fem minutter, eller som forekommer i klynger, kan kræve akut lægehjælp.
  • Sørg for trøst bagefter: Når anfaldet er slut, kan personen være forvirret, desorienteret eller træt. Tilbyd tryghed og hjælp dem med at orientere sig. Hvis det er deres første anfald, eller de har pådraget sig en skade under anfaldet, skal de søge læge.
  • Hold dig informeret: Tilskynd personen med epilepsi til at dele sin anfalds handlingsplan med dig, herunder eventuel medicin eller medicinsk udstyr, som han eller hun kan få brug for i tilfælde af langvarige anfald.
  • Søg professionel vejledning: Det er vigtigt for alle, der får konstateret epilepsi, at de får den rette lægehjælp og behandling. Medicin, livsstilsændringer og nogle gange kirurgi kan anbefales for at håndtere anfald effektivt.

Vidste du, at VALEs inspiration er en dreng ved navn Valter med kælenavnet "VALE", som lider af aggressive epileptiske anfald?

Læs mere om vores historie her:
 Vores historie

Hugo Perdigao